Decentrale selectie

Als je een populaire opleiding wilt doen die veel andere studenten ook willen doen, heb je grote kans dat je te maken krijgt met de ‘decentrale selectie’. Dat betekent dat scholen selecteren welke student ze wel en welke ze liever niet toelaten. De decentrale selectie is een strenge en moeilijke procedure.

Decentrale selectie betekent dat je je niet zo maar kan aanmelden voor een studie, maar dat je een heel proces moet doorlopen voordat je wordt toegelaten op het hbo of de universiteit. De decentrale selectie geldt bijvoorbeeld voor Psychologie, Geneeskunde en de meeste andere gezondheidszorgstudies, maar bijvoorbeeld ook voor Bedrijfskunde en Rechtsgeleerdheid.

Wat moet je weten?

  • De deadline om je aan te melden voor de decentrale selectie is bij elk instituut anders. Maar voor allemaal geldt: de deadline ligt heel vroeg in het jaar. Voor veel studies is de deadline 15 januari. Na de deadline kan je je niet meer aanmelden. Zoek dus in de herfst al uit wat de aanmelddeadline voor jouw studie is!
  • Na de eerste fase van het aanmelden, begint de selectie. Misschien moet je bijvoorbeeld een intakegesprek voeren en een motivatiebrief opsturen. Het UAF kan je met dit soort onderdelen helpen! We lezen graag jouw motivatiebrief en CV of oefenen een intakegesprek met jou. Laat je studentenbegeleider op tijd weten dat je een studie kiest waarvoor de decentrale selectie geldt. Dan hebben we genoeg tijd om je te helpen met de procedure.
  • Sinds het studiejaar 2016/2017 kun je je aanmelden voor maximaal twee opleidingen waar decentrale selectie geldt. Maak dus een goede keuze. De instelling bepaalt per opleiding hoe vaak je aan een selectie mag meedoen (minimaal één keer, maximaal drie keer). Let op: voor de opleidingen geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en tandheelkunde kun je maar bij één hogeschool of universiteit aanmelden. 


Bekijk een korte film over studeren in Nederland

Neem de tijd voor je studiekeuze

Dit stappenplan helpt je om een keuze te maken. Download het document en loop alle stappen door.