Afgestudeerd en promoveren

Je hebt je (research) master afgerond en wilt graag verder werken in de wetenschap. Je kunt dan promoveren. We noemen dit ook wel doctoraat. Iemand die promoveert is een promovendus. Je besteedt dan minimaal vier jaar aan het uitvoeren van onderzoek. Je schrijft ook een proefschrift. Tijdens je onderzoek werk je nauw samen met je begeleider. Aan het eind van je doctoraat ben je doctorandus of doctor. Een doctoraat is geen studie. Het is een serieus onderzoek. In Nederland heb je vaak een betaalde baan als promovendus.

Uitleg over universiteiten in Nederland

De Jonge Akademie heeft een informatieve gids opgesteld waarin je meer informatie vindt over hoe universiteiten werken in Nederland. In de Beginners Guide vind je informatie over de Nederlandse werkmentaliteit, arbeidscontracten en over de structuur van de academische wereld in Nederland. Je kunt de Beginners Guide downloaden als een PDF-bestand.

Mohamad en Leonie zijn een mentorkoppel

Academisch curriculum vitae (CV)

Om in aanmerking te komen voor een baan in de wetenschap heb je een academisch CV nodig. Vaak schrijf je een academisch CV in het Engels. Op deze websites vind je meer informatie over hoe je een academisch CV maakt:

Op de volgende drie websites vind je voorbeelden van academische CV’s en brieven:

Marwa Dalloul_Kees van de Veen

Promotieplek vinden

Alle universiteiten en hbo-opleidingen plaatsen hun promotieplekken op de website AcademicTransfer. AcademicTransfer is de vacaturewebsite voor mensen die een baan zoeken in het hoger onderwijs of in het onderzoek. Op de website vind je vacatures voor iedere fase in jouw loopbaan, in iedere sector of branche.

Engelse taal

Wil je promoveren in Nederland? Dan is het belangrijk dat je Engels spreekt op academisch taalniveau. Vaak is Engels de voertaal als je wetenschappelijk onderzoek doet. Het niveau van onderzoek is hoog in Nederland. Dat betekent dat je Engels ook van hoog niveau moet zijn.

Gebruik je netwerk

Het is goed om gebruik te maken van je academische netwerk. Dit zijn de mensen die je kent en die jou kunnen helpen. Bijvoorbeeld hoogleraren en docenten. Spreek ze aan en vertel dat je verder wilt werken in de wetenschap. Veel werk wordt gegeven via het academische netwerk. Maak er dus gebruik van!

Wil je je netwerk vergroten? Kun je ondersteuning gebruiken bij het zoeken naar werk? Dan kan het mentoringprogramma van het UAF jou misschien verder helpen. Als je UAF-cliënt bent, dan kun je je hiervoor aanmelden via jouw trajectbegeleider. 

De Turkse Aylin en Arvin leerden elkaar kennen via een boek

Vluchtelingen in de wetenschap

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) helpt gevluchte academici bij het vinden van een onderzoeksplek in Nederland. NWO betaalt anderhalf jaar de kosten van de onderzoeksplek. Zo kunnen gevluchte academici een netwerk opbouwen en hun kennis delen. Ook leren ze hoe wetenschappelijk onderzoek werkt in Nederland. Daarnaast pakken ze hun loopbaan of onderzoek weer op.

Aanmelden voor dit programma

Heb je een masterdiploma en een vluchtelingenstatus? Dan kom je in aanmerking voor een junior-onderzoeksplek. Ben je gepromoveerd en heb je een vluchtelingenstatus? Dan kom je in aanmerking voor een senior-onderzoeksplek.