Studiefinanciering

Ben je jonger dan 30 jaar, heb je een verblijfsvergunning én ben je toegelaten tot een voltijdstudie? Dan kun je studiefinanciering van DUO aanvragen. Dit kun je via het UAF aanvragen.

DUO betaalt de studiefinanciering aan het UAF

Het UAF betaalt je studiekosten met het geld van DUO. Het UAF schiet jouw collegegeld (of lesgeld) en boekengeld voor. Dat voorschot verrekenen we daarna maandelijks met het geld dat we voor jou van DUO krijgen. Wat er overblijft, betalen we elke maand aan je door. Van het geld dat je op je rekening krijgt, hoef je dus geen studiekosten meer te betalen maar alleen je levensonderhoud (en huur).

Je studiefinanciering door het UAF laten regelen: de voordelen

Studiefinanciering laten regelen door het UAF kan een aantal voordelen hebben:

  • Het UAF heeft samen met DUO een procedure ontwikkeld voor het snel regelen van de aanvullende beurs als je ouder(s) nog in het land van herkomst zijn.
  • Het UAF regelt alle administratie rond je studiefinanciering. Je kunt ons bellen of mailen als je vragen hebt.  De afdeling studiefinanciering van het UAF is een laagdrempelig servicekantoor voor UAF-studenten.
  • Het UAF betaalt de studiekosten (college-/lesgeld en boekengeld) als voorschot. Het college-/lesgeld betalen we aan je school en het boekengeld aan jou. Als UAF-student heb je zo geen omkijken naar de betalingen. Is er geld over? Dan wordt dat op je rekening gestort als ‘maandgeld’.

Let op! Als je je studiefinanciering via het UAF laat lopen, machtig je het UAF om voor jou de studiefinanciering te regelen. Het is daarom belangrijk om niet zelf met DUO te communiceren. Geef dus zelf geen wijzigingen door, ook niet via de digitale omgeving Mijn DUO. Als je namelijk rechtstreeks wijzigingen aan DUO doorgeeft, terwijl de betalingen via het UAF lopen, kunnen er foute betalingen plaatsvinden.

Studiefinanciering zelf regelen

Je kunt er ook voor kiezen om zelf je studiefinanciering bij DUO te regelen. Dan kun je wel zelf je wijzigingen via ‘Mijn DUO’ aan DUO doorgeven. Ook in dit geval blijf je gewoon student van het UAF, maar het UAF helpt je niet bij het regelen van je studiefinanciering en betaalt voor jou ook geen voorschot voor de studiekosten (college-/lesgeld en boekengeld).

Wel kun je nog steeds gebruik blijven maken van begeleiding, advies en bemiddeling door het UAF. Het blijft  ook mogelijk om aanvragen te doen voor noodzakelijke studiekosten die buiten het college-/lesgeld en boekengeld vallen. Voor studenten die zelf hun studiefinanciering regelen, geldt net als voor andere UAF-studenten dat je het UAF op de hoogte moet houden over de voortgang van je studie en andere zaken die van belang kunnen zijn voor je UAF-studieloopbaan.  

Studieschuld bij DUO

Als je bij DUO geld leent, moet je deze lening na afloop van je studie ook terugbetalen. Terugbetalen gaat rechtstreeks aan DUO. Het bedrag dat je maandelijks moet terugbetalen hangt af van de schuld die je bij DUO hebt opgebouwd.

Meer informatie en contact

Wil je nog meer weten over studiefinanciering en studieschuld? >> Bezoek de site van DUO.

Heb je hierna nog vragen, neem dan contact op met:
Afdeling Studiefinanciering van het UAF
Telefoon (030) 2520835
E-mail studiefinanciering@uaf.nl

Levenlanglerenkrediet

Vanaf het studiejaar 2017/2018 is er een nieuwe voorziening van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit heet het Leven Lang Leren Krediet (LLLK).

Het LLLK is een lening waarmee je je college- of lesgeld kunt bekostigen en is speciaal bedoeld voor mensen die 30 jaar of ouder zijn en met een opleiding bezig zijn of daarmee starten. Dit geldt alleen voor mensen die geen recht hebben op reguliere studiefinanciering. Ook deeltijders van onder de 30 jaar komen in aanmerking voor de regeling, met uitzondering van mbo-BBL-opleidingen. BBL-opleidingen geven geen recht.

De regeling vervangt de oude regeling waarbij het UAF je (een deel van) het college- of lesgeld vergoedde. Het UAF kan de aanvraag LLLK voor je verzorgen. Wij betalen dan aan het begin van het jaar in één keer het college- of lesgeld en ontvangen in de loop van het jaar dit bedrag dan terug van jouw LLLK van DUO. Als je voor het LLLK in aanmerking komt, kan het UAF daarnaast nog wel boeken- en reisgeld vergoeden.

Iedereen die nu al een regeling heeft lopen bij het UAF krijgt over het LLLK extra informatie via de e-mail toegezonden. Ben je een startende student? Overleg dan met je UAF-studentenbegeleider of je in aanmerking komt voor het LLLK. Meer informatie over het LLLK lees je op de website van DUO.