<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=543988056270869&ev=PageView&noscript=1"/> Onze geschiedenis - UAF

Oudste vluchtelingenorganisatie in Nederland

Het UAF is opgericht nadat in 1948 een studentenopstand in Praag hard werd neergeslagen. Een groep van vijftig Tsjechische studenten en docenten vluchtte naar Nederland. Op initiatief van de Nederlandse universiteiten kregen zij de kans om hun studie of werk in Nederland voort te zetten. Dat was het begin van het Universitair Asiel Fonds, het UAF. Tegenwoordig heten wij voluit Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Van vluchteling tot BN’er

In de loop der jaren heeft het UAF duizenden vluchtelingen kunnen ondersteunen uit allerlei delen van de wereld. Een aantal van hen bekleedde later belangrijke posten in de Nederlandse maatschappij, bijvoorbeeld in de politiek, de kunsten en de media. Onder hen zijn Martin Šimek, Ayaan Hirsi Ali en Kader Abdolah.

Jozsef Toth: 'Alles achterlaten en het onbekende trotseren, daar is moed voor nodig'

Ruim zestig jaar geleden kwam de Hongaarse student József Tóth als politiek vluchteling naar Nederland. Gesteund door het UAF rondde hij in Utrecht zijn studie af, waarna hij uitgroeide tot een van ’s werelds toonaangevende wetenschappers op het gebied van hydrogeologie. In 2018 deed professor Tóth, nu emeritus hoogleraar en woonachtig in Canada, een schenking van 650.000 euro aan het UAF.

Lees verder