<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=543988056270869&ev=PageView&noscript=1" />

Brainportregio benut potentieel hoogopgeleide vluchtelingen

Auteur:
Datum:6. 10. 2019
Leestijd: minuten

Woensdag 12 september 2018 was de eerste lesdag van een groep vluchtelingen die als technici aan de slag willen. Geheel in stijl lieten zij Charlie, een Nao-robot, zorgen voor het welkomstwoord.

In de komende maanden bereiden de deelnemers zich voor op een tweejarig technisch AD-traject (Associate Degree). Dit pilotproject ‘Leren en Werken’ is een initiatief van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Fontys Educatief Centrum en technische bedrijven in de Brainport Regio. Werkgevers tonen grote belangstelling voor het potentieel van de techneuten.

‘Zo kunnen we ook van elkaar leren, niet alleen van docenten.’

Aan het project doen twintig vluchtelingen met een verblijfsstatus mee. Eén van hen is Rayed Khabour: ‘Ik vind dit een bijzondere groep. Sommigen hebben al veel ervaring, anderen minder. Zo kunnen we ook van elkaar leren, niet alleen van docenten.’ De meeste deelnemers deden in het land van herkomst ervaring op in de werktuigbouw, in de elektrotechniek of met installatiewerkzaamheden. Sommige volgden onderwijs en droomden van een technisch beroep. Omdat zij moesten vluchten kwam hun opleiding of loopbaan ineens tot stilstand.

In de komende twintig weken gaan de deelnemers onder andere aan de slag met hbo-studievaardigheden. Verder oriënteren zij zich op de technieksector en bereiden zij zich voor op een toekomstige werkplek. In het kader van loopbaanoriëntatie maken zij kennis met technische bedrijven in de regio.

Leren en werken tegelijk

De deelnemers die het voortraject ’Leren en Werken’ succesvol afronden, volgen daarna een AD-traject. Ze gaan aan de slag bij een werkgever en volgen daarnaast lessen bij Fontys Hogescholen. Afhankelijk van hun ervaring en mogelijkheden kunnen ze bijvoorbeeld kiezen uit de volgende AD-trajecten: Elektrotechniek, Engineering, Werktuigbouwkunde of Technische Bedrijfskunde. Een AD-traject duurt ongeveer twee jaar en resulteert in een erkend diploma.

Bijeenkomst voor werkgevers

Op 31 oktober organiseerden het UAF en Fontys Hogescholen een informatie- en kennismakingsbijeenkomst voor werkgevers, waarbij de deelnemers aan het project zich presenteerden. Diverse bedrijven in de Brainport Regio waaronder NS en Philips hebben al interesse getoond in het project en overwegen de techneuten een werkplek te bieden. De bedrijven zien de vraag naar gekwalificeerde technici sterk toenemen in de komende jaren. Dit initiatief biedt hen de mogelijkheid om met toekomstige werknemers in contact te komen.

Foto: Fontys Hogescholen


Deel dit artikel: