We hoeven niet te wachten tot de overheid het voor ons regelt

Hoe een leerwerktraject Aziz helpt om nieuwe wortels te maken

Met veel genoegen las ik vorige week over de afspraken die vijftien Nederlandse bedrijven maakten. Onder meer Accenture, Arcadis, Dura Vermeer en HP gaan 3.500 vluchtelingen in binnen- en buitenland aan het werk helpen. Geweldig nieuws, want uiteindelijk kunnen alleen werkgevers gevluchte professionals, zoals ik vluchtelingen liever noem, aan een baan helpen.

Philips wil in vijf jaar honderd  gevluchte professionals aan een baan helpen in Nederland en Duitsland. ABN Amro zet in op tachtig voor 2021, Asito op minstens vijftig. ING verstrekt een lening van 10 miljoen euro waarmee Syrische vluchtelingen in Turkije een bedrijf kunnen starten. En zo gaat het verder. Concreter dan dit kan het bijna niet.

Het bedrijfsleven als motor

We zijn geneigd om naar de overheid te kijken als het gaat over perspectief bieden aan  gevluchte professionals. Dat is deels terecht, want de overheid heeft een belangrijke faciliterende rol. De randvoorwaarden, zoals goede inburgeringsmogelijkheden en toegang tot onderwijs, moeten kloppen. Maar het feit dat we belasting betalen betekent niet dat we achterover moeten leunen. Integendeel: als we gaan wachten tot de overheid het voor ons regelt, komen we er niet.

Waarom niet? Omdat werkplaatsen in handen zijn van werkgevers. Hoeveel triggers de overheid ook in het leven roept, uiteindelijk is het aan bedrijven om gevluchte professionals aan te nemen. Of iemand een contract onder zijn of haar neus krijgt geschoven, dat bepaalt een werkgever. Niemand die een werkgever hiertoe kan dwingen. Dat bedrijven als geen ander in staat zijn om ambities te concretiseren, stappen te zetten en voornemens waar te maken is een fijne bijkomstigheid. Handtekening eronder en beginnen maar. Het is een kwestie van durven en doen. Daar kan geen overheid tegenop.

Vraag en aanbod bij elkaar brengen

In mijn vorige blog maakte ik een opmerking over ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Eigenlijk is het andersom, schreef ik tussen haakjes: het is de arbeidsmarkt die een afstand heeft tot deze mensen. Met permissie wil ik dat statement afzwakken, want de waarheid ligt zoals zo vaak in het midden. Het is allebei waar. Gevluchte professionals en de bedrijven, ze hebben elkaar nodig. Aan de ene kant vind je het talent en de potentie, aan de andere de banen. Hoe zorg je dat vraag en aanbod bij elkaar komen?

‘Het is nog niet zo makkelijk’, hoor ik vaak. Dat klopt. Als het makkelijk was, hadden deze vijftien bedrijven deze belofte niet gedaan. Als het makkelijk was, had de NOS er ook niet over geschreven. Als het makkelijk was, was het al lang geregeld. Het zal niet vanzelf gaan om deze ambities waar te maken. Waar te beginnen?

Leerwerktrajecten

Ons advies: onderzoek de mogelijkheden voor een leerwerktraject – kennis en scholing als basis voor de verdere ontwikkeling. Een leerwerktraject is een slimme investering en biedt veel perspectief. Perspectief voor de gevluchte professional, perspectief voor het bedrijf en daarmee perspectief voor de samenleving.

Alliander, een van de bedrijven waarmee we zo’n leerwerktraject hebben opgezet, vind ik nog altijd een mooi voorbeeld. Bij de start van onze gesprekken, in 2016, zei ik: ‘We hebben de werknemers niet klaarstaan voor jullie. Wat we wel hebben is toegang tot  gevluchte professionals met talent. Jullie hebben de kennis en het kapitaal om deze talenten op te leiden.’ De eerste tien elektromonteurs zijn inmiddels afgestudeerd. Dat betekent: perspectief voor tien families, tien ingevulde vacatures en tien knappe koppen voor de samenleving.

Heel veel succes

ABN Amro, Accenture, Arcadis, Asito, Dental Care Professionals, Dura Vermeer, Hilton, HP, ING, Philips, Rabobank, Randstad, Shell, ManpowerGroup en Unilever: we wensen jullie heel veel succes in dit spannende maar vooral mooie traject. Met de meesten van jullie werken we al duurzaam samen. Ik doe hierbij de belofte dat ik persoonlijk contact opneem met de partijen waarmee we nog geen contact hebben. We zullen onze expertise aanbieden en onze kennis delen. Ben jij één van die vijftien en kun je niet langer wachten? Mail me gerust: m.seighali@uaf.nl.

 

Fotografie: Marijn Smulders

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
Twitter