<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=543988056270869&ev=PageView&noscript=1"/> Wat is mentoring? - UAF

Wat is mentoring?

Auteur:Redactie UAF
Datum:2. 25. 2018
Leestijd:3 minuten
  • Ben je je aan het oriënteren op een opleiding of baan, en zoek je (extra) begeleiding bij het maken van een goede keuze? 
  • Ga je binnenkort studeren en wil je in contact komen met Nederlandse studenten? 
  • Wil je weten hoe je je het beste kunt presenteren op de arbeidsmarkt? 
  • Zoek je hulp bij het doorlopen van het medisch assessment of bij het vinden van een stageplek? 

Voor deze hulpvragen kan het UAF je koppelen aan een mentor. 

Ben je op zoek naar een taalmaatje? Ga dan naar de website van Het Begint met Taal, klik op jouw provincie en vind een taalcoachorganisatie bij jou in de buurt.

Wat is een mentor?

Het doel van mentoring is dat jij sneller je weg vindt naar een juiste opleiding of baan en je eerder thuis voelt in de samenleving. Daarnaast kan de mentor veel van jou leren. Bijvoorbeeld over jouw cultuur of hoe het is om als nieuwkomer je weg te vinden in Nederland. 

Een mentor is iemand die zijn/haar ervaring met jou kan delen. Dit is een Nederlandse student of een professional die jou ondersteunt bij wat je op dat moment nodig hebt. Een mentor kan jou bijvoorbeeld ondersteunen met het leren kennen van de Nederlandse (werk)cultuur. Of hij kan je introduceren in zijn of haar (professionele) netwerk. Als jouw mentor (ook) student is, kan hij je de weg wijzen binnen jouw hogeschool of universiteit. Of jullie kunnen samen op ontdekkingstocht gaan in jouw (studenten)stad! 

Er zijn verschillende soorten mentoren: 

  • mentoren die je kunnen ondersteunen bij je studiestart of studiekeuze 
  • mentoren die kunnen helpen bij het vinden van werk 
  • medische mentoren die verpleegkundigen, artsen en andere (para)medici kunnen helpen bij het doorlopen van het medisch assessment 

Wanneer kun je je opgeven voor een mentor?

Ben je al cliënt bij het UAF? Dan bespreek je eerst met je trajectbegeleider welke vorm van extra ondersteuning je nodig hebt. Past jouw vraag bij één van de mentoringmodules en heb je de komende periode tijd om ongeveer 2 x per maand, 2 a 3 uur per week met je mentor af te spreken? Dan meld je je bij je trajectbegeleider aan voor een mentor. 

Ben je nog geen cliënt van het UAF? Dan kun je ook een mentor krijgen. Als je Nederlands minimaal op B1 niveau spreekt, 12 jaar vooropleiding hebt gevolgd, een verblijfsvergunning hebt op basis van asiel en als je al (bijna) bent gestart met een schakeljaar, baan of opleiding. 

Kost deelname geld? 

Mentoren werken vrijwillig. Je hoeft dus niet te betalen voor je mentor.  Het UAF vergoedt de reiskosten die je eventueel moet maken om je mentor te kunnen bezoeken. 

Wil jij een mentor via het UAF? 

Mail dan jouw verzoek voor een mentor naar vraag@uaf.nl en vermeldt daarin je telefoonnummer. We nemen binnen vier dagen contact met je op. Krijg je al ondersteuning van het UAF? Bel of mail dan met je trajectbegeleider. 

Een mentoringtraject duurt 3 tot 9 maanden. Dit is afhankelijk van de doelen die je wil bereiken. Het traject bestaat uit een aantal onderdelen. 

 

Het mentoringprogramma


Deel dit artikel: