<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=543988056270869&ev=PageView&noscript=1"/> Een eigen bedrijf starten - UAF

Een eigen bedrijf starten

Auteur:Redactie UAF
Datum:4. 14. 2019
Leestijd:3 minuten

Heb jij een goed idee voor een eigen bedrijf, of had je in je land van herkomst al een eigen bedrijf en wil je dit in Nederland ook opstarten? Dan kun je hulp krijgen met het maken van een ondernemingsplan en met de opstart van je bedrijf.

Hoe werkt het

Wil jij voor jezelf beginnen? In Nederland moet je dan zorgen voor een ondernemingsplan. Met dit plan presenteer jij jezelf aan een bank of andere investeerders. Zij kijken namelijk niet alleen naar je idee, maar ook naar wie jij bent en wat je al gedaan hebt. Een goed ondernemingsplan geeft je inzicht in je ondernemersvaardigheden, de doelen, je marktpositie en de haalbaarheid van je idee. Voor veel mensen is het schrijven van zo’n plan al lastig. Niet elke ondernemer is goed in schrijven. Zeker niet in het schrijven van een zakelijk stuk van toch wel een aantal pagina’s. Ook zitten er begrotingen bij, dus je moet ook rekenen. Bij het UAF krijg je een ervaren persoon uit het bedrijfsleven als mentor die jou hierbij helpt.

Wat doet het UAF

Heb je het aanmeldformulier ingevuld en kom je in aanmerking? Dan gaan we eerst met jou in gesprek over je plannen. We bekijken samen met jou of je idee haalbaar en realistisch is en of je aan de B2 taaleis voldoet. Als dat zo is, gaan we op zoek naar een mentor in je regio. Daarna heb je een tweede gesprek met de UAF consulent en met je toekomstige mentor. Hij of zij gaat je helpen met het maken van je bedrijfsplan en met het vervolgens opzetten van je eigen bedrijf. Starten met een bedrijf is altijd een grote uitdaging en succes is helaas niet gegarandeerd. Maar je mentor kan je helpen de juiste stappen in de beste volgorde te zetten. Zo voorkom je problemen met bijvoorbeeld het te vroeg aangaan van contracten of verkeerde investeringen.

Ondernemersklankbord

Het UAF werkt samen met de stichting Ondernemersklankbord (OKB). Het OKB levert ervaren vrijwilligers uit jouw regio die zelf een eigen bedrijf hebben of hebben gehad. Het zijn allemaal oud-ondernemers, managers of specialisten op hun vakgebied. Zij delen vrijwillig hun expertise met je en geven onpartijdig advies. De begeleiding van zo’n OKB mentor duurt maximaal een jaar. De eerste helft ben je vooral bezig met het maken van je ondernemingsplan. De tweede helft ondersteunt je mentor jou met het opzetten van je bedrijf. Het UAF houdt in de gaten of alles goed verloopt.

Let op

Het UAF verstrekt geen leningen, daarvoor moet je nog steeds bij de bank of de gemeente terecht. Heb je een bijstandsuitkering? Dan kun je alleen met toestemming van de gemeente een onderneming opstarten. Kijk ook eens op deze websites:

www.rijksoverheid.nl/bijstand-voor-zelfstandigen-bbz

www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/

Ondernemen lijkt geweldig met veel zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Maar het is ook hard werken en soms verdien je pas na een aantal jaar voldoende inkomen. De levensvatbaarheid van je bedrijfsidee is erg belangrijk, dus zorg dat je vooraf goed weet waar je aan begint. Praat met mensen in je omgeving over je idee en betrek je mentor goed bij je plannen.

Wil jij je aanmelden? Neem dan contact met ons op!


Deel dit artikel: