Twitter Linkedin Facebook

De Verboden Wetenschapsmonologen

Via het UAF Scholars at Risk-project vinden vervolgde wetenschappers een tijdelijke, veilige werkplek in Nederland of België. De verhalen van deze wetenschappers zijn verwerkt in het theaterstuk De Verboden Wetenschapsmonologen, dat onlangs in het Engels werd vertaald.

De Monologen werden geschreven door Pieter en Sascha Hilhorst, Manouscha Zeegelaar Breeveld, Guus Pengel en Paulette Smit, in opdracht van het UAF. Theaterproducent, politicus en cultureel activist John Leerdam nam de regie op zich. In 2012 en 2013 toerde het stuk door Nederland. Inmiddels is er een Engelse variant, die zijn première beleefde tijdens het internationale Scholars at Risk-congres in Amsterdam.   


Bedreigd in Bagdad
Eén van de monologen vertelt het verhaal van de Irakese microbioloog Salah Al-Zuhairy, een rol die wordt vertolkt door acteur Roger Goudsmit. Bekijk de video hieronder.

 


Bewustwording

Met De Verboden wetenschapsmonologen wil het UAF meer bewustwording creëren voor het lot van bedreigde en vervolgde academici wereldwijd. Sinds 2009 voert het UAF het Scholars at Risk-project uit, waarmee vervolgde wetenschappers tijdelijk een veilige werkplek vinden. Lees hier meer over het project. 


In samenwerking met...

De Verboden Wetenschapsmonologen kwamen tot stand in samenwerking met campagnebureau BKB en zijn medegefinancierd door SNS Reaal Fonds, Stichting Democratie en Media en Hivos.


       

 

Foto's

'Raymi Sambo kruipt indrukwekkend echt in de rol van de Afrikaanse professor Kanoute, opgepakt, vernederd, bedreigd en gevlucht' - Trouw


Bekijk de foto's van de tournee op Facebook.

Felix Kaputu

Met politiek wilde Felix Kaputu niets te maken hebben. Toch werd de hoogleraar in Congo opgepakt. Hij zou bij een verboden oppositiegroep betrokken zijn. Acteur Raymi Sambo vertelt in het stuk het verhaal van Kaputu. Lees hier het verhaal van de gevluchte hoogleraar.

Kennis is democratisch

‘Het UAF gelooft dat onderwijs, onderzoek en kennis vrijheid in de wereld bevordert,’ zegt directeur Mardjan Seighali. ‘Kennis is democratisch. Met Scholars at Risk maken we onze inzet voor internationale solidariteit zichtbaar. Dit project past bij onze missie, visie en kerndoelen.’