Twitter Linkedin Facebook

De Verboden Wetenschapsmonologen

De Verboden Wetenschapsmonologen (Courage to Think-monologen) vertellen het verhaal van academici die in hun eigen land vervolgd worden om hun werk en mening. Zij hebben nu een tijdelijke werkplek aan Nederlandse en Belgische universiteiten en hogescholen.

 

De Monologen zijn geïnspireerd op de waargebeurde verhalen van gevluchte wetenschappers.

 

De Monologen werden geschreven door Pieter en Sascha Hilhorst, Manouscha Zeegelaar Breeveld, Guus Pengel en Paulette Smit. Theaterproducent, politicus en cultureel activist John Leerdam nam de regie op zich.

Eén van de verhalen is het verhaal van Salah Al-Zuhairy, microbioloog uit Irak. Hij vertelt er meer over in onderstaande film.

 


'Raymi Sambo kruipt indrukwekkend echt in de rol van de Afrikaanse professor Kanoute, opgepakt, vernederd, bedreigd en gevlucht'.  
Trouw, 22 maart 2012 
 

Bekijk de foto's van de vorige tournee op Facebook

 

In samenwerking met...


De verboden wetenschapsmonologen kwamen tot stand in samenwerking met campagnebureau BKB en zijn medegefinancierd door SNS Reaal Fonds, Stichting Democratie en Media en Hivos.

       

 

Het begint met een dreigend telefoontje...

Dagelijks worden wetenschappers wereldwijd met de dood bedreigd vanwege hun ideeën, onderzoek en maatschappelijke positie. In samenwerking met hoger onderwijsinstellingen biedt het UAF vervolgde wetenschappers ook in Nederland en België (tijdelijke) veilige werkplek. Lees verder.

Salah Al-Zuhairy

De Iraakse microbioloog Salah Al-Zuhairy werkt sinds 2011 aan de TU Delft.

 

'Een wetenschapper is thuis waar hij veilig kan werken'. Lees zijn verhaal.

Kennis is democratisch

UAF-directeur Mardjan Seighali: ‘Het UAF gelooft dat onderwijs, onderzoek en kennis vrijheid in de wereld bevordert. Kennis is democratisch. Met Scholars at Risk maken we onze inzet voor internationale solidariteit zichtbaar. Dit project past bij onze missie, visie en kerndoelen.’